Att vatten är någonting vi inte kan leva utan är en självklarhet och för många gäller detsamma för sport. Oavsett om man själv utför en sport, eller om man hellre föredrar att titta på när andra spelar så har alla de olika varianterna lirkat sig in i såväl svenskarna som resten av världens hjärtan.

På samma sätt som vatten är en nödvändighet för att kunna utföra sporter som vattenpolo, kan även vatten i andra former användas i sportens värld. Det vi tänker på är is – en form som för med en mängd fördelar. Till exempel är det ett mycket starkt och glatt underlag som öppnar upp möjligheterna för en mängd olika sporter.

Ishockey är en av dessa, som växt till att bli en av de största lagsporterna i världen. Bara här i Sverige finns det hundratals klubbar med alg som möter varandra inom flera olika serier. Dessutom har vi flera landslag i olika åldersgrupper som regelbundet möts i landskamper och mästerskap.

Trots att sporten utförs på inomhusrinkar så kan man tydligt se ett stort favoritskap hos lag på den norra delen av halvklotet. Både Sverige och Finland brukar lyckas väl i världsmästerskapet, som faktiskt spelas på finsk mark härnäst. Det återstår då att se om hemmalaget lyckas ta hem ett nytt guld i jääkiekon MM 2022, som är det officiella namnet på finska. Andra tuffa lag är Kanada, USA, Tjeckien, Schweiz och Ryssland, där den förstnämnda har plockat hem allra flest guld under åren.

En sport som ligger nära hockey, men ändå spelas med helt andra regler är bandyn. Här spelar man på en spolad utomhus-is i storlek med en fotbollsplan och utespelarna är betydligt fler till antalet. Även här är Sverige en mycket skicklig nation som flera gånger krönts till världsmästare.

En annan is-sport är curling, som ibland brukar omnämnas som en av de tråkigaste sporterna att följa. Vad detta baseras på är det ingen som vet, men något som är säkert är att det krävs en hel del precision för att bemästra sporten. Sverige är dessutom riktigt bra inom sporten och har många gånger hamnat högt upp på prispallarna, inte minst under Olympiska Vinterspelen.

Vinter-OS arrangeras precis som sommarens mästerskap var fjärde år och då i februari månad. Här förekommer ju även en annan form av fryst vatten – snön! Vad vore till exempel skidåkning och annan alpin sport utan detta!